Configuring SharePoint 2016 for Apps

Warning, this blog contains a PowerShell script. These scripts can lead to irreversible issues with your environment, so be sure to test thoroughly in your various environments before running any script in your production environment.

So, since my last blog I've proven that even a bloke like me can get an environment stood up and configured from "go to whoa"!

But setting up SharePoint 2016 didn't go all that well, the initial install was smooth and without issue. However, when it came to configuring the App URL's I was met with an error message that I simply couldn't work out!

No matter what I done to get the appURLs configured, I was met with this error message!

No matter what I done to get the appURLs configured, I was met with this error message!

All the necessary services were running on the server, SQL accounts setup correctly... the lot! Ugh! I was at the point where I wanted to simply roll back the snapshot and try again... until I done some reading. A young man by the name of Soreddy Manjunath found the solution and even provided a bit of code to help get the Service applications for AppManagement and Subscription Service Settings up and running.

The services you need running are obviously the App Management Service and the Microsoft SharePoint Foundation Subscription Settings Service. If they are running and you're still finding no joy, then try an "IISRESET". 

Failing that, the solution I used from Soreddy sorted me right out. Running his supplied PowerShell script (in an elevated ISE instance on the SP server) should resolve your issue. Just remember to replace the "CORP\Svc.AppsAccount" line with your farm administrator account and you're golden!

Hope it helps!